HTML

economist.blog.hu

Leírva jobban rögzül.

Friss topikok

Linkblog

2008.12.16. 07:48 vnrb

Ingatlanfejlesztés, projektstop

Címkék: ingatlan projekt

A válság miatt megváltozott hozamkörnyezet miatt az ingatlannal foglalkozó piaci szereplőknek nem kevés problémájuk akad mostanában. Ott vannak az ingatlan befektetési alapok, akik a 6-7%-os hozamaikkal nem tudnak versenyezni a monetáris tanács által feltornászott kamatokkal, de ugyanez jellemző az ingatlanfejlesztőkre (meg persze még sok mindenki másra is)

Az ingatlanfejlesztő projektcégek ugye kigondolnak valamit, aztán összekalapozzák rá a pénzt. Jelenleg mondhatni általános projektstop van, mivel senkinek nem akaródzik a pénzét bizonytalan ingatlanokba fektetni, ki tudja mit hoz az elkövekező két év, a bankok meg pláne nem adnak pénzt. Pedig idegen tőke is szokott kelleni, eddig általánosan 70-80% körül mozgott.

Abban konszenzus van, hogy a projekteket újra kell értékelni, érzékenységvizsgálatok, szcenárióelemzés, fejlettebb kockázatkezelés, feszesebb tervek, stb. Abban is biztos mindenki, hogy a legjobb területeken, a legjobb lokációval rendelkező és jó minőségű fejlesztésekre mindig lesz pénz. Egyesek összefogást szorgalmaznak, az ingatlanfejlesztők társuljanak ingatlankezelőkkel, karbantartó cégekkel.

Ehhez hozzátenném, most jött el a legrátermettebb fejlesztők ideje. A piaci borulások mindig előhozzák a természet egyik legmeghatározóbb törvényét: az erősebb kutya barátkozik eredményesebben, tehát evolúció van. Aki megfelelően értékelte eddig a kockázatokat és nem vállalta túl magát, az legrosszabb esetben is túlél, de ha elég forrása van talonban, akkor itt a lehetőség felvásárolni az olcsóvá vált, pénz hiányában leállított, de amúgy kíváló projekteket. Jól fog az még jönni 1-2 év múlva.

Ehhez kapcsolódva, a legtöbb elemző 2 évet gondol válságosnak, aztán jön a felvirágzás (persze mondhatnának 2 hónapot is meg 20 évet is, akkor se lehetne nekik hinni, az utóbbi pár évben teljesen eljátszották hitelüket). De tegyük fel, hogy a józan paraszt is 2 évben gondolkodik, mert addig mindenki kipánikolhatja magát, aztán el lehet kezdeni dolgozni. A mostani tömeges projektleállást a jövőbeli kereslethiánnyal is szokás indokolni, mivel a reálgazdaság szenvedése miatt a bérlőknek se lesz annyi pénze irodákra, a hitelhiány miatt pedig nem fognak lakást vásárolni. Na de egyszercsak beindul a gazdaság és az egykori kereslethiány már a múlté lesz, és a leállított fejlesztések miatt átcsap keresleti többletbe, melynek hatására ismét beindul a ingatlan biznisz. Azonban egy okos-ügyes-erős projektcég ezt nem várja meg, hanem megpróbálja erre az időszakra időzíteni projektjeinek befejezését, így ő lehet az, aki felszívja a túlkeresletet, nem rossz áron. Persze ehhez az kell, hogy a válság közepén kezdjen valaki bele egy nagyszabású befektetésbe, amihez nem kevé bátorság kell, viszont ami biztos, ha az alapanyagok talán nem is, de a munkaerő valószínűleg olcsóbban fog rendelkezésre állni ebben az időszakban, tehát jó időzítéssel extra profitra lehet szert tenni.

Mint mindig, most is vannak olyanok, akik az államtól várnák a segítséget, ám én ebben nem bíznék a helyükben, nincs pénz a kasszában. Ezt persze ők is tudják, de munkavállalóikra és az ingatlanipar jelentősségére szoktak hivatkozni, hogy nagyobb lesz a baj, ha az állam nem élénkíti a piacot. És lehet igazuk is van, amit viszont mindenki tud, rossz struktúrákat fenntartani mindig többe kerül hosszú távon, mintha hagynánk megtisztulni a piacot, ami fenntartható termelési szerkezetet hozhatna létre. Tehát okosan kellene a piacokhoz nyúlni, ezt viszont nem lehet kinézni a mostani politikai elitből, úgyhogy talán jobb ha nem is nyúlkálnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://economist.blog.hu/api/trackback/id/tr91825573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása