HTML

2008.12.15. 11:53 vnrb

Óz a nagy varázsló és a monetáris politika

1896. Magyarország prosperál, dübörög a gazdaság, ünnepeljük a Milleniumot. Görögország olimpiát rendez, már nagyon régóta az elsőt, Röntgen próbálgatja az X-sugarait, Charles Dow először állítja össze kedvenc indexét, a Dow Jones Industrial Avarage-t (eredetileg 12 cég, amiből ma már csak Edisoné, a GE van benn).

Az Usában pedig elnököt választottak, ahol ekkorra már jó 15 éve defláció van (a defláció káros hatásai: adósságdefláció, elhalasztott fogyasztás, gazdaság dekapitalizációja, a kamatpolitika hatástalanná válhat, bővebben MNB tanulmány itt). Amerikában az aranystandardra esküdtek, ám amikor a nép rosszul érzi magát, a régi beidegződések megkérdőjeleződnek. Úgy gondolták egyesek, hogy a bimetál rendszer, tehát ha arany mellett az ezüstöt is bevonnák a pénzforgalomba, növelné a pénzkínálatot, ezzel csökkentve a deflációt, esetleg egészséges mértékű inflációt okozna. Az elnökválasztást is erre a kérdésre bontották le, arany vagy ezüst. 

Ilyen környezetben íródott meg az Óz a nagy varázsló, ami nagyon akkurátusan leköveti a kor monetáris eseményeit,és most Spoiler Alert*** Dorothy is a bimetál rendszer segítségével jutott haza***

 A történet szépen le van írva Mankiw (ejtsd ménkő vagy menkjú, ahogy tetszik) Makroökonómia könyvében, ezért onnan írom be:

 Dorothyt, a tradícionális amerikai értékek képviselőjét, elsodorja az idők szele, három barátot szerez, a Madárijesztőt (farmerek), a Bádogembert (ipari munkások) és a félős oroszlánt (William Jennings Bryan, az ezüst párti elnökjelölt). Aztán elkezdik követni a sárga téglás utat (aranystandard), hogy majd megtalálják a Varázslót, aki mindenre tudja a választ és segít Dorothynak hazajutni. Megérkeznek Óz földjére (Washington), ahol mindenki zöld szemüvegen (dollár, pénz) keresztül tekint a világba. A Varázsló (William McKinley, aranypárti elnökjelölt), az egész nép gondjának megoldását ígéri, de kiderül, hogy minden csak ámítás. A végén kiderül, hogy Dorothy ezüst cipője a megoldás (amit a filmben rubintcipőre cseréltek le, mert akkoriban jött be a színes film és a piros cipő szebben mutatott)

A valóság is happy end-es volt, bár nem az ezüst cipőnek köszönhetően. Az arany elnökjelölt nyert, így maradt az aranystandard, de jött a megváltó infláció, mivel újabb aranylelőhelyeket fedeztek fel és a kitermelési eljárások is fejlődtek.

Legközelebb a Piroska és a farkas gazdasági feltáró elemzését fogom elvégezni.

Ami még érdekes lehet: kíváncsi vagyok hogyan fogják mesébe önteni a mostani értékpapírosítás és a subprime témát, és ki fogja viselni a csodacipőt?

 

Egy másik interpretáció (kattintásra olvashatóbb):

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://economist.blog.hu/api/trackback/id/tr2823933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása