HTML

economist.blog.hu

Leírva jobban rögzül.

Friss topikok

Linkblog

2009.01.09. 17:44 vnrb

Amiért nem erősödhet a forint

Címkék: forint

Már megint gyengélkedik a forint, most éppen 277 forintért adnak egy eurót. Ez most talán a gázakadozásnak köszönhető, a gyárleállások nem segítenek a recessziós félelmeken, de ez azért valószínűleg hamarosan megoldódik. Viszont a probléma ami nem oldódik meg egyhamar, az a magyar struktúrákból és a világgazdaság lassulásából adódik. A devizák egyben árucikkek is, amiket szabad lebegésben a kereslet-kínálat alakít, tehát ha több embernek van forintra szüksége mint amennyi el akar adni, akkor emelkedik az árfolyam, ha a forint eladók vannak túlsúlyban, akkor csökken az árfolyam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megvizsgálva a forint árfolyamát alakító tényezőket szerintem gyengülnie kell a forintnak vagy legalábbis nincs lehetőség az erősödésre a közeljövőben:

Export-Import: a múlt évben már sikerült plusszosra kihozni a külker mérleget, az export meghaladta az importot, ha jól tudom körülbelül 100 millió euróval, tehát ennyivel több deviza jött be az országba, ha ezt átváltották forintra, akkor az erősítette az árfolyamot. Persze csalós, mert a sok multicég exportbevétele megy tovább az anyaországba. Na de ahhoz nem férhet kétség, hogy az európai és egyéb export célterületek gazdaságainak gyengülése nagyon meg fogja viselni az exportszektorunkat, mert nem lesz aki megvegye a termékeinket. Ha pedig az import kerül túlsúlyba, akkor az euro vásárlás gyengíteni fogja a forintot. A forint gyengülése egyben olcsóbbá teszi az exportunkat, tehát valamennyire serkentheti, de nem gondolom, hogy ez számottevő lehetne.
Devizahitelek: amikor az elmúlt években szóba került, hogy miért ilyen erős a forintunk, mikor igazából csak gondok vannak az országban, és nem indokolja semmi a 240-250 körüli forintárfolyamot, a devizahitelezést nevezték meg, mint az egyik forinterősítő fenomenát. A devizahitelek állománya folyamatosan növekedett, a törlesztések ehhez képest elenyészőek voltak, a devizabeáramlás jótékony hatással volt a forint árfolyamra. Most viszont az összes bank visszafogta a devizahitelezést, arrra már nem lehet számítani, hogy ez tartja majd az árfolyamot, sőt. Ahogy a megdrágult törlesztőrészletek miatt megindulnak majd az tőke előtörlesztések, a forint tovább fog gyengülni, ami még több embert fog rákényszeríteni, hogy szabaduljon a devizahitelétől.

Állampapírok/részvények: ha a külföldiek magyar értékpapírt akarnak venni, akkor át kell váltaniuk devizájukat forintra, ami erősíti a magyar fizetőeszközt. Erre azonban nagyon kevés most az esély, Magyarországot folyamatosan leminősítik, a legsérülékenyebb államok közé sorolják, túl nagy a kockázat. Ezen a fronton sem várható tőkebeáramlás.
Transzferek/támogatások: Magyarország nettó kedvezményezett az EU-ban, az uniós támogatások erősítik a forintot,mert át kell váltani, de igazából nem tudom milyen összeg fog ezekből befolyni a közeljövőben.
Beruházások (FDI): a közvetlen külföldi befektetésekre ilyen gazdasági környezetben nem lehet számítani, tehát nem is erősíthetik a forintot. Még ha meg is jön a befektetők kedve, akkor sem Magyarország a legvonzóbb célpont.
Reálkonvergencia: a forint nagyon sokat köszönhetett annak, hogy egy kalap alá vettek bennünket a többi régiós feltörekvő országokkal, így a mi devizánk is a többivel erősödött, azonban felzárkózás helyett mára már helyzet megfordult, kezdünk lemaradni, így innen sem várhatunk már erősödést.
MNB devizaműveletek: a nemzeti bank is hatással tud lenni az árfolyamra, teheti ezt devizapiaci intervencióval, szóbeli intervencióval és a várakozások alakításával. Mivel inflációs célt követ az MNB és jelenleg úgy tűnik, hogy semmi nem akadályozza a cél teljesülését, ezért elvileg nem kellene beavatkozniuk a forint árának alakulásába. Másik oldalon persze figyelembe kell venni, hogy egy erős forintgyengülés drasztikusba csaphat át, akkor pedig dőlnek a devizahitelesek, megugrik az állam devizahiteleire fizetett kamatkiadás, ezért nő az államháztartási hiány, a bizonytalan árfolyam és növekvő országkockázat miatt nem veszik az állampapírokat, az ország nem tud újabb hiteleket felvenni, világégés. Persze nem, de jól hangzik.

Biztos van még olyan tényező, amit kihagytam vagy nem volt teljesen kifejtve, de azt hiszem az elég tisztán látszik, hogy szegény forintunknak esélye sincs sértetlenül átvészelni a következő évet-éveket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://economist.blog.hu/api/trackback/id/tr42867789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása